Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡ. ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ

Ομιλία στη συγκέντρωση
 (πρώην) Αμερικάνικη Βάση Γουρνών

Από το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Δημήτρη Σουλιωτάκη
Γούρνες 9/11/2014

Φίλες και φίλοι,
Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για τη Λαϊκή αξιοποίηση της (πρώην) Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή μας εκδήλωση.
Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους μαθητές που βρίσκονται σήμερα εδώ και τους εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα που δίνουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και για ένα σύγχρονο και δημόσιο σχολείο.
Να χαιρετίσουμε επίσης τα δεκάδες σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς που παρευρίσκονται ή μας έστειλαν χαιρετισμό.

Φίλες και φίλοι,
Όποιος ρίξει μια ματιά στον κατάλογο Δημόσιας περιουσίας που έχει συντάξει το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ με εντολή των κυβερνήσεων και της Τρόικα (και εννοούμε Ε.Ε., ΕκΤ και ΔΝΤ) που έχουν ήδη ή πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, θα φρίξει.
10δες επιχειρήσεις, Δημόσια, Ολυμπιακά και τουριστικά ακίνητα, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, βουνά, λίμνες,  παραλίες, με λίγα λόγια «γη, ουρανός και θάλασσα» βρίσκονται σε αυτό τον κατάλογο.
Σ’ αυτόν βρίσκεται και η (πρώην) Αμερικάνικη Βάση Γουρνών που ήρθε και η σειρά της να ιδιωτικοποιηθεί και να παραδοθεί στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Θα σας είναι ασφαλώς γνωστό ότι στις 28/11/14 λήγει και η προθεσμία υποβολής των προσφορών.
Ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση». Λένε ότι έτσι θα αποπληρώσουμε το χρέος, θα ξεπεράσουμε την κρίση και θα έρθει η «ανάπτυξη».

Κι εμείς ρωτάμε:
Με το «φάρμακο» των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι που «γιατρεύεται» η Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια; Το «φάρμακό τους», όμως, σε τι εμπόδισε τη χρεοκοπία, την πτώχευση, την καταστροφή του λαού μας;
Αυτό το «φάρμακο» δεν είναι που πανηγυρίστηκε τις περασμένες δεκαετίες ως «ανάπτυξη»; Δεν είναι το πλαίσιο που οδήγησε στο καθεστώς των κρατικών χρεών, των δημόσιων ελλειμμάτων, της παραγωγικής αποσάθρωσης και την εκτόξευση της ανεργίας;.
Αυτός ο δρόμος «ανάπτυξης» που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι που οδηγεί σε απανωτές θυσίες των βασικών λαϊκών αναγκών;

Αγαπητοί φίλοι,
Όποιο επιμέρους ερώτημα από τα παραπάνω κι αν εξετάσει κανείς θα καταλήξει στην ίδια απάντηση: Το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου, που ταυτόχρονα είναι και το μεγάλο εμπόδιο της λαϊκής ευημερίας.
Αυτή την αντικειμενική τάση είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε, και να καταγγείλουμε ταυτόχρονα και τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των κομμάτων και της Τοπικής Διοίκησης που την υπηρετούν.
Tι μπορούν να απολογηθούν όλοι αυτοί για τη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια να βλέπουν μια ολόκληρη πόλη με όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα μπορούσε να είχε και συμβολικό χαρακτήρα πως ένας χώρος πολέμου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να λύσει βασικά λαϊκά προβλήματα παιδείας, υγείας, πολιτισμού αθλητισμού και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, να ρημάζει, να καταστρέφεται και να λεηλατείται;
Τι έχουν να μας πουν που δεν έχουμε αίθουσες διδασκαλίας, ένα Κέντρο Υγείας, ένα πυροσβεστικό σταθμό, ένα πολιτιστικό ή αθλητικό κέντρο, ένα πάρκο αναψυχής, μια οργανωμένη πλαζ;
Πώς θα εξηγήσουν, γιατί δεν υλοποιούν ούτε τις στοιχειώδεις εργασίες για τον καθαρισμό τη συντήρηση τη βελτίωση των υποδομών και των δικτύων; Να φυτέψουν έστω ένα δένδρο στο τέλος-τέλος;
Τι μπορούν να απαντήσουν στους γονείς στο Κοκκίνη Χάνι που τα παιδιά τους κάνουν μάθημα σε 3 διαφορετικά κτήρια;
Πώς θα εξηγήσουν στα παιδιά των Γουρνών ότι οι αίθουσες διδασκαλίας δεν πρέπει να είναι κοντέινερ και χρειάζονται και μια αυλή να παίξουν;
Τι να απαντήσουν στα παιδιά του γυμνασίου που κάνουν μάθημα στο προαύλιο;
Πως θα πείσουν τα παιδιά του Καλλιτεχνικού να μεταφέρονται μέχρι και 3 φορές τη μέρα από κτήριο σε κτήριο και ποιος θα εξασφαλίσει την ακεραιότητα τους;
Δεν είναι δύσκολο να σκεφτεί και να καταλάβει κανείς τη βασική συνέπεια της υποβάθμισης και της απαξίωσης των  υποδομών στην περιοχή.
Να πως διαμορφώνονται οι όροι για φθηνή αγορά γης που διευκολύνουν τα μελλοντικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.
Να πως χειραγωγείται η συνείδηση του λαού που με την απογοήτευση, την απαισιοδοξία την απελπισία και το φόβο αποδέχεται χωρίς μάχη την ήττα του και την παράδοση άνευ όρων στον «δαμαστή» του.
Τι θα κερδίσουν οι κάτοικοι της περιοχής από τις 5άστερες βίλες και το γκολφ που σχεδιάζονται;
Για σκεφτείτε να αναπτυχθούν μεγάλα εμπορικά κέντρα, καθώς και τα σχέδια που υπάρχουν για τη συνολική μελλοντική «αξιοποίηση» μέσω της αλλαγής χρήσεων γης στον Καρτερό, το Αεροδρόμιο, το ΒΟΑΚ σε τι θα ωφεληθεί ο λαός μας;
Τι κέρδισε ο λαός μας από την μέχρι τώρα δράση του κεφαλαίου στο χώρο; Λύθηκε κανένα του πρόβλημα;

Αγαπητοί φίλοι
Για μας, το πραγματικό δίλημμα που τίθεται στην ημερήσια διάταξη είναι αν η αξιοποίηση της πρώην Βάσης θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων.
Η αξιοποίησή της στην κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών μπορεί να δώσει λύσεις σε βασικές ανάγκες των εργαζομένων και γενικά των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής σε τομείς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Μέσα σ’ αυτό το χώρο μπορούν να ανεγερθούν Σχολεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Ερευνητικά Κέντρα, Υγειονομικός Σταθμός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Αθλητικές εγκαταστάσεις, Χώροι Πολιτισμού, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί, Ανοικτά Κέντρα Προστασίας Ηλικιωμένων, Δημόσιοι Χώροι Ψυχαγωγίας και Αναψυχής, Δημόσιο πάρκο, σύγχρονη ανοιχτή πλαζ και άλλες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.  
Μια τέτοια αξιοποίηση επιβάλλεται να χρηματοδοτείται  γενναία από το Κράτος θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν θα επιτρέπει καμία Σύμπραξη  Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Για μας είναι καθαρό ότι η απόφαση που εξελίσσεται για την παραχώρηση της Βάσης δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αποτελούν και τους χρήστες των υπηρεσιών που αναφέρουμε.
Είναι επίσης σαφές ότι επιβάλλεται η κοινή αγωνιστική μας δράση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε καταρχήν εμπόδια σε αυτή την πολιτική, με τελικό στόχο την ανατροπή της και την εφαρμογή αυτού του λαϊκού προγράμματος.
Και προς αυτή την κατεύθυνση δεν κάνουμε καμία έκπτωση, κανένα συμβιβασμό και καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία μας να παλέψει και να τα διεκδικήσει.
Ο αγώνας αυτός, για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική, θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που θα μελετά και θα σχεδιάζει με επιστημονικό τρόπο την οικονομία με στόχο  την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού, απαιτείται η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και η ίδρυση κρατικού φορέα δημόσιας περιουσίας και κατασκευών.
Ο φορέας αυτός θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες, και θα τις συνδυάζει αρμονικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
Θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας αφού θα διασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους με όλα τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Αγαπητοί φίλοι.
Ξεκαθαρίζουμε στο λαό μας να μην περιμένει κανένα  «Μεσσία» να λύσει το πρόβλημα και να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες αν ο ίδιος δεν βγει στο προσκήνιο.
Να μην εγκλωβιστεί στα ψευτοδιλήμματα που προβάλουν ορισμένες δυνάμεις ότι τάχα η απένταξη του φιλέτου από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. ή η εφαρμογή του ΣΧ.Ο.Ο.Α.Π. θα λύσει «αυτόματα» το πρόβλημα.
Ούτε να εγκλωβιστεί σε διλήμματα που προβάλλουν ορισμένοι τις τελευταίες μέρες, περί "συνεννόησης", "συναίνεσης" για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα και τη σταθερότητα, για το ποιος τελικά είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής για το χρέος και την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
Η συζήτηση περί συνεννόησης και συναίνεσης δε γίνεται μόνο για να συντηρείται το κλίμα πόλωσης με το βλέμμα στην κάλπη.
Στόχο έχει να αποσπάσει και την υποταγή του λαού στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να παραιτηθεί ο λαός από κάθε προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μνημόνια τελειώνουν γιατί "δεν χρειάζεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα" και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι "θα τα τελειώσει όταν γίνει κυβέρνηση".

Κι εμείς ρωτάμε όμως και τους δυο:
Όταν θα τελειώσουν τα μνημόνια θα παύσει η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας; Κι αν έχει ιδιωτικοποιηθεί, θα επιστραφεί στο λαό και θα γίνουν έργα προς όφελός του;
Εμείς δεν έχουμε αυτή την αυταπάτη γιατί όπως δηλώνουν θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ, θα υλοποιήσουν δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας, που επιβάλει με τους μηχανισμούς εποπτείας για όλες τις χώρες, τη δημοσιονομική πειθαρχία, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τη διαρκή επιτήρηση.
Ο λαός μας, θα συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά του μαρτυρίου των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων, που αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, όπως διακηρύττουν, με το τέλος του μνημονίου θα υπάρχει "μία νέα σχέση με όρους για πολλά - πολλά χρόνια".
Κι αυτή η σχέση μπορεί να μην είναι με την τρόικα, μπορεί να μην την πουν μνημόνιο, αλλά οι όροι της θα είναι μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και προνόμια μόνο για το κεφάλαιο.
Τα μνημόνια μπορεί να τα τελειώσει μόνο ο λαός που θα οργανώσει την πάλη του και θα επιβάλει το δίκιο του, με τον ίδιο στην εξουσία, για να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης της γης που του παίρνουν και του πλούτου που παράγει.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΣΗΣΗ ΤΗΣ (πρώην) ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΟΥΡΝΩΝ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Η ΒΑΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου