Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μάχη ζωής


Μια ζωή μαζί ο Θοδωρής και η Γεωργία  ,μαζί στον ιερό αγώνα για την Αντίσταση στον κατακτητή στο βουνό ,στην πόλη, στις εκτοπίσεις ,στην αυτοεξορία, στον επαναπατρισμό, στην ανατροφή των παιδιών ,σαν τα ψηλά βουνά μαζί στο πέρασμα του αιώνα  απ’ τη Σαριτσάνη και από το Αγρίνιο .Οι φωτογραφίες μιλάνε για τη δροσιά των λουλουδιών που ‘πέσαν στη φωτιά ,αδούλωτες ψυχές ,για τη λευτεριά .Η γραφή ιστορεί το θαύμα της φυλής που αγγίζει στιγμές αθάνατες ,εδώ κοντά μας ,σχεδόν δίπλα μας, στο λόφο του Κοψά γράφτηκε ιστορία ,ας ακολουθήσουμε ταπεινά τα χνάρια της .


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΝΟΣ, Συνταγματάρχης ε.α.(ΑΜΑΡΜΠΕΗΣ ,ψευδώνυμο που είχε στην κατοχή από το όνομα του ψηλότερου βουνού της περιοχής ανάμεσα στον Αλιάκμονα και Πηνειό περιοχή δράσης του Αρχηγείου Βόρειας Θεσσαλίας ,του οποίου ήταν Διοικητής )
Από το 1937 Ανθυπολοχαγός Διοικητής Λόχου στο 19ο Σύνταγμα Πεζικού Σερρών το 1937-38.Στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου το 1939-41 και στον Ελληνο-Γερμανικό Πόλεμο στο μόνιμο Οχυρό Κάλης ανατολικά των οχυρών Ρούπελ και Καρατάς.
 Αρνήθηκε να παραδοθεί με το Λόχο του στους Γερμανούς και Εθελοντής πολέμησε Διοικητής Λόχου στη Μάχη της Κρήτης τον Μάϊο του 1941.Πρωταγωνίστησε στη νικηφόρα μάχη του Κοψά κατά των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Στη συνέχεια στην Εθνική Αντίσταση και από το 1942 πρώτος μόνιμος Αξιωματικός στον Ένοπλο Αγώνα αναδείχθηκε από Αντάρτης σε Διοικήσεις Μεγάλων Μονάδων. Από το 1991 ανέλαβε την πρωτοβουλία της ίδρυσης Πανελλήνιας Ένωσης ,με σκοπό την ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ίδρυσε την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (αποφ 1850/1993 Πρωτ. Αθηνών)  


Επιστολή του Θεόδωρου Καλλίνου ,συνταγματάρχη ε.α. πρωταγωνιστή της μάχης του Κοψά το Μάϊο του 1941,  με αφορμή τον επετειακό εορτασμό της Μάχης του στις 20 Μαϊου 2013

«Λυπούμαι διότι δεν μπορώ για λόγους υγείας να παραβρεθώ κι εφέτος στον εορτασμό της μάχης του Κοπτσά .Γι ‘αυτό σας στέλνω τον παρακάτω χαιρετισμό:
 Η μάχη του Κοπτσά είναι παραδειγματική και διδακτική .Εβδομήντα περίπου Έλληνες στρατιώτες οπλισμένοι μόνο με ντουφέκια αντιμετώπισαν με ηρωϊσμό μεγαλύτερο και οπλισμένο με αυτόματο οπλισμό τμήμα γερμανών αλεξιπτωτιστών(22 νεκροί και 30 περίπου αιχμάλωτοι) .Αποδείχτηκε ότι ο Κρητικός Λαός ήταν αποφασισμένος να κρατήσει ελεύθερη τη Κρήτη .Όμως δεν υπήρχε η βούληση της βρετανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας η οποία πήγε στην Αίγυπτο δεκαπέντε ημέρες πριν τη γερμανική εισβολή.
Δεν υπήρχε επιτελική και εξοπλιστική οργάνωση της Κρήτης .Η Κρήτη χρησιμοποιήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία για να μειωθούν οι γερμανικές αεροπορικές επιδρομές στα Βρετανικά νησιά.
 Σήμερα η Ελλάδα είναι υπό αμερικανοΝΑΤΟΪΚΗ κατοχή: Με τις εγκατεστημένες σε όλη την Ελλάδα Αμερικανικές Βάσεις ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιείται όχι για τη φύλαξη των συνόρων από τον οποίο περνούν σχεδόν ελεύθερα ασιάτες και αφρικανοί λαθρομετα-νάστες ,αλλά στο Κόσοβο , στο Αφγανιστάν στο Ιράκ και στη Σομαλία.
 Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πείραμα για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ στις νότιες Ευρωπαϊκές χώρες και σε συνέχεια σε ολόκληρο τον πλανήτη να κυβερνάται ο πλανήτης από μια διοριζόμενη από τους κατέχοντες τον πλούτο της γης , για να καταργηθούν τα Έθνη-Κράτη .Να υπάρχει  μια Παγκόσμια Οικονομία ,μια Παγκόσμια Θρησκεία ο Σιωνισμός. Ένα ελεγχό-μενο και ελέγχον Αστυνομικό κράτος ,ένας ελεγχόμενος και ελέγχων Παγκόσμιος Στρατός για ένοπλες επεμβάσεις όπου υπάρχουν Αντιδράσεις.
 Σήμερα η Ελλάδα «κυβερνάται» από μια εγκάθετη τρικομματική κυβέρνηση της «Νέας Δημοκρατίας «, του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού κινήματος»(ΠΑΣΟΚ) και «Δημοκρατικής Αριστεράς» ,η οποία εκτελεί τις εντολές της ΤΡΟΪΚΑΣ ,στην οποία κυριαρχεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ΤΡΟΪΚΑ με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που συντάσσει δίνει εντολές τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα είναι χρεωκοπημένη χώρα την κρατάνε στην Ευρωζώνη για να μη διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Διέξοδος απ’ την οικονομική κρίση υπάρχει. Να σχηματιστεί ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ με υπουργούς και υφυπουργούς επιστήμονες οι δεν ήταν Πρωθυπουργοί –Υπουργοί και Υφυπουργοί μετά την απελευθέρωση το 1944.Αυτή η κυβέρνηση :
1)Να σταματήσει τον εξωτερικό δανεισμό ,διότι τα δάνεια μέχρι σήμερα χρησιμοποιήθηκαν όχι για την ανάπτυξη της χώρας ,αλλά ,για την πληρωμή των τοκοχρεολύσιων στους δανειστές και για πληρωμή  μεγαλομισθών των κυβερνώντων
2)Να ζητηθούν από τη Γερμανία να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις.
3)Να καθορισθεί ανώτατο ετήσιο εισόδημα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000),ανώτερη σύνταξη 2.500 ευρώ ,κατώτερη σύνταξη 500 ευρώ .Ανώτερος μισθός του δημοσίου δυο χιλιάδες ευρώ (2000) και κατώτερος μισθός στο δημόσιο (1000) ευρώ.
Αυτές οι προτάσεις προβλέπονται στο μνημόνιο (1) ένα. Εάν γίνουν δεκτές από όλα τα κόμματα  και γίνουν εκλογές με εκλογικό σύστημα την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ θα πραγματοποιηθεί ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και θα ξεπερασθεί η κρίση.
 Έλληνες και Ελληνίδες του Μετώπου της Αλβανίας ,της μάχης των Οχυρών και της Κρήτης ,της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα που ζήτε και έχετε συναίσθηση Εθνικής ευθύνης.
 Πολεμήσαμε όλους τους καταχτητές και παραδώσαμε στις 18 Οκτωμβρίου 1944 στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  Γεώργιο Παπανδρέου Ελλάδα χωρίς κανένα Ιταλό-Γερμανό -Βούλγαρο  και άλλο κατακτητή με κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που συμφωνήθηκε στο Λίβανο ,με τοπική αυτοδιοίκηση και Λαϊκή Δικαιοσύνη πρώτου και δεύτερου βαθμού, με (100.000) εκατό χιλιάδες Ελληνικό στρατό ,Εθνική πολιτοφυλακή  οργανωμένη σε Σταθμούς  Υποδιοικήσεις Διοικήσεις και κεντρική διοίκηση. Ελλάδα έτοιμη για εθνικές Εκλογές και δημοψήφισμα. Όμως ο Γεώργιος Παπανδρέου ,όπως γράφει ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ήντεν στην επιστολή του στις 14-6-1944 αφού εξασφάλισε εφτά χιλιάδες (7000) χρυσές λίρες κάλεσε τις Βρετανικές Ένοπλες  δυνάμεις με διοικητή τον Στρατηγό Σκόμπυ να επιβάλλει την τάξη ,όταν ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός  (ΕΛΑΣ) παρέδωσε το Σεπτέμβριο 1944 (28.000) είκοσι οχτώ χιλιάδες  ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών ,ο Γεώργιος Παπανδρέου (12.000)δώδεκα χιλιάδες τους πιο δοσίλογους τους όπλισε και τους χρησιμοποίησε κατά του ΕΛΑΣ τον Δεκέμβριο του 1944.»
Θεόδωρος Καλλίνος  ,Συνταγματάρχης ε.α.      
Θεσσαλονίκη , Μάϊος του 2013

Η Γυναίκα στην Αντίσταση 

“  Στην Εθνική μας Αντίσταση οι Ελληνίδες γυναίκες έχουν έντονη παρουσία ,έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο. Αγωνίστηκαν πλάϊ στους άντρες με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση για την εθνική λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση που σήμαινε και δική τους απελευθέρωση από ταμπού και προκαταλήψεις .Η προσφορά των γυναικών στον Αγώνα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα γιατί με την ενεργό συμμετοχή τους στην Αντίσταση έσπασαν τα δεσμά που τις κρατούσαν σκλάβες στο σπίτι και κατέκτησαν την ισοτιμία με τους άντρες ,που τους αξίζει.
 Οι Ελληνίδες μετέχουν παντού ,αντάρτισσες στον ενεργό ΕΛΑΣ .Μέλη ενεργά και δυναμικά στις αυτοδιοικήσεις ,στη λαϊκή Δικαιοσύνη. Υπεύθυνες δασκάλες στα Σχολεία .Στοργικές νο-σοκόμες στα Νοσοκομεία ,μαχητικές διαδηλώτριες για την επιβίωση για τα λαϊκά συσσίτια, ενάντια στην επιστράτευση και βέβαια οι Ελληνίδες είχαν το μερίδιο τους στις θυσίες :
Α)Εκτελεσμένες από Γερμανοβουλγάρους και προδότες 282
Β)Εκτελεσμένες από Γερμανούς 18
Γ) Βιασμένες από προδότες 93
Δ)Βασανισμένες για περίθαλψη Άγγλων 49
Ε)Σταλμένες στη Γερμανία για Εθνική Δράση 21
 Δεν πρέπει να παραλείψουμε σ ‘αυτό το σύντομο σημείωμα να αναφέρουμε μερικά ονόματα Γυναικών που έγιναν σύμβολα στους αγώνες με τις θυσίες τους ,τις αυτοθυσίες τους ,τον ηρωϊσμό τους:  
Ηλέκτρα Αποστόλου ,Λέλα Καραγιάννη ,Παναγιώτα Σταθοπούλου ,Κούλα Λίλη ,Ηρώ Κωνσταντοπούλου ,Ιουλία Μπίμπα. ΄Όμως και άλλες πολλές επώνυμες και ανώνυμες Γυναίκες τιμούν την Εθνική Αντίσταση και στέκονται φωτεινός πάντοτε φάρος για μίμηση και παραδειγματισμό.”

Γεωργία Παληγιαννοπούλου-Καλλίνου  ,Ανθυπολοχαγός στον ΕΛΑΣ ,Υπολοχαγός στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας
Θεσσαλονίκη ,Μάϊος 2013











5 σχόλια:

  1. Μπράβο στον επιμελητή του αφιερώματος που αναδεικνύει τόσο σπουδαία ιστορικά θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διόρθωση:"να σχηματιστεί κυβέρνηση ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ με υπουργούς και υφυπουργούς επιστήμονες οι οποίοι δεν ήταν Πρωθυπουργοί -υπουργοί ...μετά την απελευθέρωση το 1944...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΑΡΜΠΕΗ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΕΣ!!!!ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΙΚΟ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΙΩΝ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΛΛΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ BLOG ΣΟΥ "ΜΑΧΗ ΖΩΗΣ" !!!! ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΛΙΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή