Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΛΑΝΕ;

 Επιστολή προς βουλευτή Ν.Δ. κ. Λ. Κ. Αυγενάκη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας στο δημαρχείο Δήμου Φαιστού στις Μοίρες στις 17 Οκτωβρίου με θέμα τη μεθόδευση στρατηγικής που αφορά την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη στην ενδοχώρα και στο νότο της Κρήτης   


  Αξιότιμε κ. Αυγενάκη η ημερίδα σας για την ανάπτυξη των τριών μοντέλων τουρισμού στο νότο και την ενδοχώρα και ο συνακόλουθος ρόλος της Αυτοδιοίκησης  Α’ Βαθμού καθώς και της Περιφέρειας Κρήτης , την οποία παρακολούθησα ως απλός πολίτης,  μου δημιούργησε κάποιους προβληματισμούς που απλά σας τους μεταφέρω εν είδη επιστολής μια και η όλη οργάνωση της ημερίδας δεν προέβλεπε δημόσια διαβούλευση.
 Κατά κύριο λόγο η ημερίδα είχε σα στόχο της -έτσι τουλάχιστον διακρινόταν στην επιφάνεια- τη διατύπωση στρατηγικής ανάπτυξης για το νότο και την ενδοχώρα της Κρήτης εστιασμένης σε συγκεκριμένα τουριστικά μοντέλα.Το προτεινόμενο μοντέλο που διαφαινόταν στις ομιλίες σας τόσο της δικιάς σας όσο και της υπουργού τουρισμού κ.ας Όλγας Κεφαλογιάννη βασιζόταν στο νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό  που πρόσφατα ψηφίστηκε και είναι γνωστή η συμβολή σας σε αυτό. Θεωρητικά λοιπόν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να κατευθύνει πλέον τους ενδιαφερόμενους  τομείς για την ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου(θεματικού), με χαρακτηριστικά ποιοτικά και όχι μαζικά όπως ήδη ισχύει για το βόρειο τμήμα της Κρήτης,  όπου κυριαρχούν οι μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις.
 Αναφέρθηκαν από τους ομιλητές κάποιες δυσκολίες -υπαρκτές-που έχουν να κάνουν με τα κωλύματα της πανταχού παρούσας γραφειοκρατίας, με ελλείψεις υποδομών που ίσως και εδώ όπως επισημάνθηκε από κάποιο ομιλητή σας , ο παράγοντας των ιδιωτικών επενδύσεων να έκανε το θαύμα του, λόγω ανυπαρξίας  πόρων.Επίσης κρίθηκε αναγκαίο να είναι κυρίαρχα κάποια χαρακτηριστικά όπως :σεβασμός προς το περιβάλλον  και την παράδοση που συνυφαίνεται εκ των πραγμάτων με τον πολιτισμό μας.
 Εκείνο βέβαια που επιμελώς αποσιωπήθηκε(για λόγους ευνόητους) ήταν ότι η ύπαιθρος αυτή τη στιγμή στενάζει  εξαιτίας μιας μνημονιακής πολιτικής χαραγμένης από ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων  στα πλαίσια της Ε.Ε. ,Δ.Ν.Τ. και το τελευταίο που θα την ενδιέφερε ήταν άλλο ένα απατηλό όνειρο με ωραίο περιτύλιγμα αυτό του ποιοτικού –θεματικού τουρισμού ,όταν καθημερινά βιώνει τη λαίλαπα μιας ανθρωποκτόνας πολιτικής χειρότερης απο τη συνδυασμένη δράση των επιδημιών περονόσπορου-δάκου και καταρροϊκού πυρετού, χωρίς την τύχη κάποιας αποζημίωσης από τους εταίρους μας.
  Ακόμη αποσιωπήθηκε ο άλλος ασύμβατος παράγοντας που ευαγγελίζεται η επίσημη μεταρρυθμιστική πολιτική  μοντέλου Μέρκελ,που τυχαίνει να είσαστε ψυχρός εκτελεστής  της  ,αυτός της «Πράσινης ανάπτυξης», που κάθε άλλο παρά σέβεται το περιβάλλον όταν προγραμματίζονται έργα βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης κλίμακας .Στα έργα αυτά που ο κρητικός λαός δεν ενημερώνεται από τα ΜΜΕ, όπου όμως έχει ενημερωθεί αντιστέκεται με νύχια και με δόντια ,γιατί του αρπάζουν κυριολεκτικά την πατρώα γη αλλά και το δημόσιο αγαθό του νερού για να επιτελέσουν άλλο ένα έγκλημα πολλαπλών διαστάσεων και μάλιστα μη αναστρέψιμο προς όφελος ξένων μονοπωλιακών κολοσσών, καταστρέφοντας τον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον,  ακυρώνοντας έτσι στην πράξη οποιαδήποτε μορφή θεματικού τουρισμού που κατά τα άλλα απέκτησε το νομοθετικό του πλαίσιο.Πώς μπορείτε να ονειρεύεστε τις ελεύθερες βουνοκορφές της Κρήτης μας με προοπτική να εγκατασταθούν μερικές χιλιάδες ανεμογεννήτριες δίπλα ή πάνω σε ιερά κορυφής , φρυκτωρίες και μινωϊκά μονοπάτια. Ανεμογεννήτριες -τέρατα ύψους 140 μέτρων ,καρμανιόλες για τα άγρια πετούμενα, υβριδικά ήτοι τεχνητές λιμνοδεξαμενές με απίθανα μεγέθη κυβικών νερού και μάλιστα σε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους (Αζιλακόδασος ,Αποπηγάδι) και ηλιοθερμικά με φωτοβολταϊκά πάνελ έτσι χύμα στην αδάμαστη κρητική γη που ανθίζει όλο το χρόνο ευλογημένα βότανα μοναδικά στον κόσμο σε ποικιλία και θεραπευτικές ιδιότητες.Όλα αυτά στο όνομα κάποιας υποτιθέμενης εξοικονόμησης καυσίμων, αν και ποτέ δε δόθηκαν απολογιστικά στοιχεία απο την ήδη εγκατεστημένη λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος περίπου 260 MW στην Κρήτη.
 Δυστυχώς αυτά τα εγκλήματα τα πληρώνει και θα τα πληρώνει ο  λαός κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέχρι να κατανοήσει την αιτία του κακού και να πάρει οριστικά και αμετάκλητα τα μέτρα του, καταδικάζοντας με την ψήφο του αυτές τις πολιτικές.
Τελειώνοντας θέλω να σταθώ σε μια επισήμανση που κάνατε στην ομιλία σας στην ημερίδα σας, είπατε ότι ο προσκυνηματικός τουρισμός παρουσιάζει άνθιση σε περιόδο κρίσης, θα συμπλήρωνα ότι και η προσκυνηματική πολιτική παρουσιάζει, αντίστοιχα, άνθιση σε περίοδο κρίσης αλλά και τα προσκυνημένα φρονήματα.

Αλεξάκη Κική(πρώην εκπαιδευτικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου