Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012


ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ,ΜΙΚΡΟ  ΧΡΟΝΙΚΟ  ΜΙΑΣ  ΠΑΛΙΑΣ  ΑΜΑΡΤΙΑΣ


 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

-1994

Κατάργηση της πρώην Αμερ. Βάσης Γουρνών. Η τεράστια έκταση 738 στρεμ. με κτήρια και εξοπλισμό τους περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτή την έκταση παραχωρούνται σταδιακά:

110 στρεμ. στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για στέγαση κάποιων οικογε-νειών αξιωματικών.

160 στρεμ. για κάλυψη αναγκών στέγασης διαφόρων υπηρεσιών (εκθεσιακό κέντρο ,ΕΛΚΕΘΕ , Ενυδρείο ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ ,εγκαταστάσεις σχολείων-10 στο σύνολο- ,αθλητικών χώρων ,Δημαρχείο κ.λ.π.)

Παρέμεναν 468 στρεμ. έτοιμα για πούληση από την Κ.Ε.Δ. (Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου) ,τα οποία δεν φυλάσσονται με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν με ανυπο-λόγιστες καταστροφές σε υλικοτεχνικές υποδομές.(υπήρχε νοσοκομείο με εντατική ,θέατρο ,εστιατόριο κ.λ.π. )

Καταστράφηκαν και εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν αργότερα (Νομαρχιακό Κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών ,αναψυκτήριο παραλίας )

-2004

Υπογράφεται το «Μνημόνιο Συνεργασίας για την μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη» της πρώην Αμερ. Βάσης Γουρνών από την Κ.Ε.Δ. ,τη Νομαρχία ,το Δήμο Γουβών και την εταιρεία «ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ» ,που υποθηκεύει στους ιδιώτες το μέλλον των ελεύθερων χώρων με κριτήριο επένδυσης όχι το κοινωνικό όφελος ,αλλά την κερδοφορία των επενδυτών (άρθρο 3,3.1παρ.β).

  Βάσει του Μνημονίου (άρθρο 2.3 παρ. α),δεσμεύονται η Νομαρχία και ο Δήμος να διασφαλίσουν από το Υπουργείο Παιδείας τις πιστώσεις που απαιτούνται για τη μεταστέγαση του Λυκείου και του Βρεφονηπιακού Σταθμού (τότε λειτουργούσαν μόνο αυτά) προκειμένου να αποδεσμευτεί η ανάλογη έκταση και να καταστεί ελεύθερη προς «αξιοποίηση» ,από τον ιδιώτη επενδυτή.

-2007

Ιδρύεται η Επιτροπή Αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρώην Αμερ. Βάσης Γουρνών με κύρια αιτήματα:

1)Απόσυρση του Μνημονίου του 2004,2)Ανάπτυξη της περιοχής της πρώην Αμερ. Βάσης Γουρνών μέσω ενός κεντρικού σχεδιασμού προς όφελος του λαού και των αναγκών του ,στους τομείς της Παιδείας ,Έρευνας ,Υγείας ,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών παροχών ,αξιοποιώντας και βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες υποδομές.

  Η απάντηση του συστήματος στη δράση της Επιτροπής :Ποινικοποίηση τριών μελών της με στημένα κατηγορητήρια (δίκη εξ αναβολής 23 του Γενάρη 2012 ,Τρίτη προσπάθεια εκδίκασης 28/5/2012 οπότε και αθωώνονται)

2010

Ψήφιση του Μνημονίου όπου με βάση το άρθρο 2 παρ.4 ,αίρονται δεσμεύσεις που δημιουργούν γραφειοκρατικές δυσκολίες σε ιδιώτες επενδυτές ,όπως σχέδια πόλης ΣΧΟΑΠ κ.λ.π. (για την περιοχή ίσχυε εγκεκριμένο ΣΧΟΑΠ)

2011

Κλιμάκωση της επίθεσης του υποτελούς κράτους με την ψήφιση του Μεσοπρό-θεσμου ,όπου προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του συνόλου των 738 στρεμ.(και όχι μόνο του ελεύθερου χώρου). Προφανώς πωλείται όλη η Ελλάς με νομότυπες διαδικασίες αποκλειστικά για εξόφληση χρεών ,από δάνεια που δε γνωρίζουμε ούτε γιατί τα πήραμε  , ούτε που πήγαν.

  Ο αγώνας συνεχίζεται  ,το Μεσοπρόθεσμο είναι στο χέρι μας να μην εφαρμοστεί ,μαζί ας ανατρέψουμε τα σχέδια τους .     

Αλεξάκη Κική 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου